Viss Községi Könyvtár

Minden ami Könyvtár, minden ami Viss Községi Könyvtár
MENÜ

Író-olvasó találkozók a Vissi Községi Könyvtárban

 

 Hogy mi is az az író-olvasó találkozó? Amikor az író vagy költő személyesen látogat el hozzánk s ajánlja az általa alkotott művet, vagy műveket. S hogy miért jó? Az író és olvasó között olyan kontaktus jön létre, amely felejthetetlen. Mert nem elég csak a könyv borítóján vagy hátlapján képen látni a szerzőt, jó őt személyesen is megismerni. Mert találkozhatunk kedvenc könyvünk megalkotójával. Mert egész más élőben a költő saját szájából hallani az általa megírt verset. Mert feltehetjük azokat a kérdéseket, amelyek már rég foglalkoztatnak bennünket.

Az író-olvasó találkozók mindkét fél (író és olvasó) épülését szolgálják. Éppen ezért vagyok nagyon hálás a Sárospataki Zrínyi Ilona Városi Könyvtár vezetőjének, hogy számunkra is biztosította az író-olvasó találkozók lehetőségét. Ő az aki az anyagi háttér biztosítása mellett, olyan szerzőket hozott el hozzánk az elmúlt években, akikre mind a mai napig emlékezünk. Weinrauch Katalin, Gál Halász Anna, Finy Petra, Nyulász Péter, Csillaghúr együttes.

 

 2014. május 23. Vendégünk: Csillaghúr együttes

 

Csillaghúr együttes (forrás: picurradio.com) 

Saját dalaikra a magyar népzene, s a magyar dalkincs gyermekdalai voltak a legnagyobb hatással, de a környező népek, a balkáni és az ősi kelta zene hangzásvilága is felismerhető bennük. A dalok Hétvári Andrea, költő, verseire születtek.
Fellépéseiken – óvodákban, művelődési házakban, céges rendezvényeken, városi és községi szabadtéri színpadokon, fesztiválokon, gyermeknapi programokon – dalaikkal elvarázsolják a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Műsorszámaik, dalaik szövege a “jeles napokhoz” is illeszkednek: Húsvét, Anyák napja, gyermeknap, Mikulás, Karácsony.
A dalok bepillantást nyújtanak az évszakok és a természet hétköznapi csodáiba. A dallamok líraisága, játékossága, a sok-sok különböző hangszer, a művészien festett vászon alapú háttér-paraván megragadja a legkisebbek figyelmét is. A gyermekprogramokon kívül irodalmi esteken, író-olvasó találkozókon is vállalnak fellépéseket.

 A Csillaghúr együttes 2014. május 23-án tartott előadást a Vissi Községi Könyvtár felkérésére a Faluházban, óvodás és kisiskolás gyermekek részére. A szerző  és olvasó közötti találkozók nagyon fontosak, s boldog vagyok, hogy nálunk szinte évente megrendezésre kerül egy-egy ilyen jellegű találkozó. De hogy egy könyv sorait megzenésítve is tálalja számunkra az alkotó, ehhez foghatót bizony még nem láttunk és hallottunk. A gyerekek lelkesek voltak, együtt zenéltek, énekeltek, táncoltak Sás Károllyal és Sás Ildikóval. Megismerhettük Csillaghúrt és barátait, meghallgathattuk történetüket, s elénekelhettük kedvenc dalaikat. Örültünk a találkozásnak s őszintén reméljük, hogy viszontlátjuk még egymást!

 

Ajánló:

www.csillaghur.hu

 

  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

 

2014. május 20. Vendégünk: Nyulász Péter 

 Nyulász Péter(forrás: koltogeto.blog.hu)

Még nem egészen voltam ötéves, amikor az első gyerekversemet írtam. Az egy igazi gyerek vers volt tehát, és persze így sikerült lejegyezni, hiszen akkor még nem tanítottak meg írni. Azután az iskolában megtanítottak írni, és akkor nagyon sokáig nem írtam gyerek verset, csak dolgozatokat. Azután pedig újságcikkeket, tudósításokat meg elemzéseket – sokszor nem is tollal-ceruzával, hanem mikrofonnal. Innen visszanézve csupa fantáziátlan dolgot, amilyeneket csak a felnőttek szeretnek. Olyasmi történet ez, amiként az elefántot nyelt kígyó rajzával járt Saint-Exupéry: míg a kis herceggel nem találkozott, mindenki kalapnak látta. De aztán egyszer csak érkezett hozzánk egy kis hercegnő, később pedig egy kis herceg is – azaz apa lettem, és új közönségre találtam. A gyerekek pedig nem szeretik a „fantáziátlan dolgokat”. Ezért attól fogva - ha csak tehetem -, ilyetén dolgokat írok: gyerekverset, mondókát, mesét, kitalálós versikét. Gyermeki fantáziával töltve – amennyire csak tőlem telik. 

Nyulász Péter (1968) történelem-földrajz szakon szerzett diplomát Debrecenben a Kossuth Lajos Tudományegyetemen. Tíz éven át a Magyar Rádió újságíró-riportereként dolgozott, jelenleg az Egyszervolt.hu gyermekkulturális családi portál szerkesztő-szerzője, kommunikációs vezetője. Zsubatta! című mondókás-verses kötete 2005-ben, a Miazami – kitalálós versikés könyve 2007-ben jelent meg, mely alapján TV film készült Gárdos Péter rendezésében, 2008-ban a Gyere velünk Budapestre! – hajtogatós képeskönyve látott napvilágot. 2010-benMiazmég címmel jelent meg újabb kitalálós versikés kötete. Rendszeresen jelennek meg versei a Dörmögő Dömötörben, 2010. márciusától ő írja Dörmögők kalandjait.

 (forrás: a Móra Könyvkiadó weblapja)

 Verseiből ízelítőt kaphatunk a neten az Egyszervolt.hu Versek rovatából (írd be az oldal keresőmezőjébe a költő nevét és válogathatsz a találatok közül) és a legújabbakat Nyulász Péter blogján olvashatjuk.

 Nyulász Péter nemcsak bájos, kerekded versikéin keresztül, hanem "élőben" is azonnal megtalálja a hangot a kicsikkel. Amikor a költögetők verseit rögzíteni ellátogatott a Kálváriaparti Iskolába Gyöngyösre, kihasználtuk az alkalmat, és egy kis könyvbemutató foglalkozásra is felkértük a szerzőt. A Miazmég kötet versikéivel ismerkedtünk - mondogattuk, találgattuk a kitalálós versek megfejtéseit az elsősökkel. A foglalkozás legjobb pillanatai voltak, amikor Nyulász Péter átvette az irányítást és közösen mondókáztak a gyerekekkel.

 Nincs mit hozzáfűznöm a fentiekhez. Örülök, hogy én is részese lehettem annak a foglalkozásnak melyen Nyulász Péter és a Vissi óvodások egymásra hangolódtak, s közben én, a dajkák és az óvónéni is egy kicsit újra gyerekek lehettünk. 


A kedvenc mondókánk:

Buksi

 

Kávé, tea, cukor, tej,
vajon kié ez a fej?
Van rajta két kajla fül,
elől meg az orra ül,
van egy szája meg két szeme:
 ez bizony a baba feje!(a Zsubattából)


 

Köszönjük a lehetőséget! Köszönjük Nyulász Péter! 

 

AJÁNLÓ: keress rá a NET-en!!!: mese.tv/versfilmek

 

Nyulász Péter: Miazami

 

Nyulász Péter: Zsubatta

 

Nyulász Péter: Helka

Hírek

 • Farsang, origami virág készítés
  2014-05-18 19:48:27

  A 2014. farsang, és 2014. május 16-17-18 napján origami virág készítéséről készült képek megtekinthetők a galériában, illetve a könyvtárban!

 • NYITVA TARTÁS!!!!!!!!
  2014-05-17 19:36:32

  2014. május 23-án, 24-én és 25-én a Községi Könyvtár a Községi Önkormányzat aljegyzőjének kérésére, a választások miatt ZÁRVA TART!!!! Köszönöm a megértést!

  A Könyvtárvezető

 • Kézműves foglalkozás képekben
  2010-10-18 14:53:18

  Az utóbbi időben "elkövetett" kézműves foglalkozások képei megtekinthetők a galériában. A tárhely szűke miatt a képeket kicsinyítettem, de az eredeti méretű képek megtekinthetők a Községi Könyvtárban.

   


Asztali nézet