Viss Községi Könyvtár

Minden ami Könyvtár, minden ami Viss Községi Könyvtár
MENÜ

Könyvtár történelem

  

2005. február óta vettem át a vissi Községi Könyvtár vezetését. A Kistérség szárnya alá vette a kis községi könyvtárak ügyét, és azokat modernizálni, újítani szerette volna. Nagy cél, s szerintem csodálatos ötlet. Mivel a könyvtárba olyan vezetőre volt szükség, aki ért a számítógépekhez, s az Internet is kezelni tudja, így esett rám a választás.

 

Amikor először léptem be a könyvtár épületébe, egy dohos, poros, pókhálós csöppnyi kis teremmel találtam szembe magam, és én rögtön beleszerettem. Én nem a pókhálót, a koszt, az elavult könyveket, hanem a lehetőséget láttam benne.

 

Mivel nem vagyok szakképzett könyvtáros, csak egy lelkes laikus, segítségre volt szükségem. A sárospataki Zrínyi Ilona Városi Könyvtár könyvtárosai támogattak, velük közösen sikerült a régi könyveket rendbe szednünk, megtenni az első lépéseket a könyvtárrá válás útján. Az Ő segítségükkel tanultam meg a legfontosabb, legalapvetőbb könyvtáros fogásokat, amelyek nélkül nem tudnék boldogulni.

 

A sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás anyagi támogatásának köszönhetően, fokozatosan lecserélődtek az elavult, koszos könyvek, új bútorokat és technikai eszközöket tudtam beszerezni.

 

A megújulás persze nemcsak rám volt hatással, a könyvtárat egyre többen látogatták. Az Internet sok fiatalt vonzott, pedig a kezdetekkor csupán egy számítógépünk volt, s elég sokat kellett várakoznia annak, aki használni is akarta. Szerencsére ez senkit sem tántorított el. A vissi Községi Könyvtár újjáéledt…

 

Mivel egyre többen látogatták a könyvtárat, kinőttük azt, így 2007 szeptemberében a Polgármesteri Hivatal segítségével egy új, tágas épületbe költöztünk.

 

Az új épület, ezelőtt pár évvel varrodaként funkcionált. Az Önkormányzat teljesen átalakíttatta, átszabta a helyiséget, csakhogy a könyvtárnak teret adjon. Külön figyelmet fordítottak a villamosság kiépítésénél, figyelembe vették a technikai berendezések nagy áram és helyigényét.

 

Az új könyvtár három különálló helyiségből áll: számítógép terem, felnőtt olvasóterem és gyermek olvasóterem. A számítógép terem a legkisebb helyiségünk, de a célnak tökéletesen megfelel, a községünk igényeit teljesen kielégíti. A felnőtt olvasó terem a legtágasabb, a nagy teret igénylő foglalkozások mindig itt zajlanak. A gyermek olvasóterem a legotthonosabb, kifejezetten a legkisebbek igényei és ízlése alapján lett kialakítva és berendezve.

(Sokan még ma is „gyerekszobaként” emlegetik. Szerintem ez mindent elmond.)

 

Amikor ténylegesen birtokba vettük az új könyvtár épületet, bizony voltak gondjaim. Mivel hatalmas, három különálló teremből álló épületről van szó, nem volt könnyű figyelemmel követni, ki mikor s hol van, na és persze nem utolsó sorban mit csinál. Emiatt, illetve a legkisebbek biztonsága érdekében külön csoportra szedtem az óvodás-kisiskolás és a felső tagozatos, s középiskolás gyerekeket. Ezután már nem volt különösebb probléma, én is nyugodtabb voltam, mert mindenkire tudtam figyelni.

 

Folyt. köv.

 

Hírek

 • Farsang, origami virág készítés
  2014-05-18 19:48:27

  A 2014. farsang, és 2014. május 16-17-18 napján origami virág készítéséről készült képek megtekinthetők a galériában, illetve a könyvtárban!

 • NYITVA TARTÁS!!!!!!!!
  2014-05-17 19:36:32

  2014. május 23-án, 24-én és 25-én a Községi Könyvtár a Községi Önkormányzat aljegyzőjének kérésére, a választások miatt ZÁRVA TART!!!! Köszönöm a megértést!

  A Könyvtárvezető

 • Kézműves foglalkozás képekben
  2010-10-18 14:53:18

  Az utóbbi időben "elkövetett" kézműves foglalkozások képei megtekinthetők a galériában. A tárhely szűke miatt a képeket kicsinyítettem, de az eredeti méretű képek megtekinthetők a Községi Könyvtárban.

   


Asztali nézet